erfgoedobject

Bunker C18

bouwkundig element
ID
85055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen aan de rand van een weide, te bereiken vanaf Slagveld. De bunker ligt op minder dan 400 meter ten zuiden van de Schelde, op 225 meter ten zuiden van bunker D22, op 470 meter ten noordwesten van bunker D20.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg. Het is de meest noordoostelijk gelegen C-bunker. Volgens zijn nummering (‘C’) diende de bunker te fungeren als commandopost.

De bunker bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidzuidoostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van de bunker D20. De mitrailleuropeningen waren enkel uitgerust voor mitrailleurs van het type Maxim. De schietopeningen konden afgesloten worden met metalen valluiken. Een grote oreillon (uitstekende muur) diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. Tegen deze oreillon was een schuinaflopende keermuur opgetrokken, voor het tegenhouden van de aangeaarde grond. Een kleine oreillon diende de toegang bijkomend te beschermen.

De nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht. Aan de noordelijke en oostelijke zijde werd de bunker aangeaard.

Op het eerste zicht vertoont de bunker geen sporen van de gevechten uit mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang is vandaag beperkt opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Slagveld


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker C18 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85055 (Geraadpleegd op )