Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa, heden pastorie

Beschrijving

Villa uit 1914 met art-nouveaukenmerken, voorheen eigendom van boomkweker Jules Kerkvoorde die de woning liet optrekken; werd pastorie door schenking aan de Sint-Gertrudisparochie, nu parochiaal secretariaat van de parochie Christus Koning.

Vrijstaande woning op onregelmatig grondplan onder zadeldak (mechanische pannen). Kleurrijke punt- en lijstgevels door gebruik van gele baksteen gecombineerd met witte (ontlastingsbogen) en oranje bakstenen (banden, rollagen, hoeksteen- en sluitsteensimulatie), blauwe hardsteen (oren) en blauwgeschilderd houtwerk. Gecementeerde plint voorzien van voegwerkimitatie. Steekboog- en rondboogvormige muuropeningen. Opvallend uitgewerkte brede en vooruitspringende venstertravee bestaande uit deurvenster geflankeerd door twee smalle vensters, in de tweede bouwlaag gevat binnen een ovaalvormig spaarveld dat via een rondboog verbonden wordt met bovengelegen dakvenster. Gevelbrede portiek begrensd door muurtje geritmeerd door lisenen en opengewerkte rondbogen. De luifel steunt op houten pijlers geflankeerd door sierlijk houten schoorwerk. Houten vleugeldeur voorzien van decoratief hekwerk onder bovenlicht. Op de borstwering van de verdieping ingewerkte jaartalsteen "1914". Zijgevel deels uitgevoerd naar analogie met de venstertravee van de voorgevel, tevens arcade van rondboogvormige nissen en vensters. Latere aanbouwen. Grotendeels verbouwd interieur, bewaarde cementtegelvloer in gang en keuken.

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 211.