Danszaal Scala Belge

Beschrijving

Voormalige danszaal "Scala Belge" achter hoekwoning met art-nouveau-inslag, later omgevormd tot winkelpand. Opgetrokken in 1913 in opdracht van Joseph Breydels–Scheire en Joseph De Backer-Breydels, die het braakliggende terrein van Theodule Polfiet had overgekocht. De danszaal bleef in gebruik tot circa 1962, daarna ingericht als handelszaak Scala Plastics.

Hoekhuis ingeplant op de hoek van het Stationsplein en de Nieuwstraat. Burgerhuis met lijstgevel van twee bouwlagen en drie + een afgeschuinde hoek + één blinde travee onder half schilddak met kunstleien. Bakstenen parement verlevendigd met banden en ontlastingsbogen van groene geglazuurde steentjes, benedenverdieping met winkelpui volledig vernieuwd. Gevel verder versierd met fraaie art nouveau getinte jaarsteen met druipornament, "anno 1913". Rechter zijrisaliet geaccentueerd door hoger oplopende paraboolvormige puntgevel met dakvenster en topbekroning; verdwenen sgraffito in de borstwering. Getoogde vensters op de begane grond; rondboog- en typische hoefijzervormige op de bovenverdieping. Voormalige zaal, waarvan de blinde zijgevel paalt aan de Nieuwstraat, telt zeven traveeën onder een zadeldak met kunstleien. Baksteenbouw op een lage geschilderde plint, geritmeerd door spaarvelden. Inmiddels gesloopt.

• JOORIS G., De teloorgang van de Scala Belge… Vergane sterren op de dansvloer, in ¿kwets>, oktober 2008, p. 12-14.
  • MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997-1998, p. 101-110.