• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

In het straatbeeld opvallend groot neoclassicistisch burgerhuis, met voormalige stal aan de Lange Kouterstraat.

Burgerhuis volgens kadastergegevens en bouwplan gebouwd tussen 1863 en 1866 door J.A. De Schampheleer, ontvanger, naar een gedateerd ontwerp van architect Emm. A.J. Cels (Brussel). In 1906 door de nieuwe eigenaar notaris Joseph Segers – Waucquez achteraan vergroot en voorzien van een vrijstaande serre. Paardenstal ter hoogte van de Lange Kouterstraat eveneens opgetrokken in 1906 in opdracht van notaris Segers volgens een gedateerd bouwplan en kadastraal genoteerd in 1908. Woning nogmaals uitgebreid in 1946 door François Beirens – Mertens en naar verluidt ook inwendig aangepast.

Hoge woning opgevat als breedhuis met lijstgevel bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Vlak bepleisterde en witgeschilderde gevel met spiegels in het hoofdgestel, onder overstekende houten kroonlijst met tandlijst. Hardstenen plint met geprofileerde boord onderbroken door drie getraliede keldervensters; reeds aangeduid op het bouwplan van 1863. Vooruitspringende poorttravee rechts, met brede steekboogvormige vleugelpoort gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting met oren op een lage sokkel. Twee traveeën brede loggia op sierconsoles bekroond door kroonlijst met klossen aan de linkerzijde. Loggia verder versierd met rechthoekige gecanneleerde Ionische pilasters, lijst met palmetten en consoles met acanthusbladeren en wellicht een begin-20ste-eeuwse toevoeging. Getoogde vensters gevat in geprofileerde omlijstingen met oren op lekdrempels op de begane grond en de eerste verdieping doorlopend tot cordon; op de tweede verdieping met lekdrempelversiering. Deels behouden schrijnwerk.

Voormalige stallen in neotraditionele stijl, aan de Lange Kouterstraat, heden omgevormd tot garage en woning. Gebouw in de rij van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak; drie dakkapellen met tuitgevel en schouderstukken. Bakstenen parement met witte banden in geglazuurde baksteen. Plint in breuksteen. Rechthoekige vensters en poort, op de benedenverdieping ijzeren I-profielen als lateien; houtwerk overal vernieuwd.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, VII.
  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1901-1909, I.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 47-51.