erfgoedobject

Woon- en winkelhuis

bouwkundig element
ID
85074
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85074

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deels vrijstaand diephuis in neotraditionele stijl, de straathoek ter hoogte van het Stationsplein markerend ten opzichte van de twee achteruitspringende jongere lagere woningen rechts. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1907 in opdracht van Marie Stephanie Lammens, heden woon- / winkelhuis.

Smal gebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met zwarte pannen. Trapgevel met schouderstukken, bekroond door pinakel. Bakstenen parement onderbroken door natuurstenen banden, neggen en hoekketting; verlevendigd met sierankers. Gekoppelde rondboogvensters met omlijsting in blauwe hardsteen met diamantkop als sluitsteen en hekje op de eerste verdieping, drielicht op de tweede verdieping. Pui vernieuwd, weliswaar met behoud van de ritmering en rondboogvorm voor de muuropeningen in de plaats van de vroegere steekbogige gevelbrede winkelpui (zie oude prentbriefkaarten).

  • DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986, p. 116-117.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woon- en winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85074 (Geraadpleegd op )