erfgoedobject

Bunker

bouwkundig element
ID: 85076   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voorliniebunker (bunkernummer AV 41), gelegen achter de begraafplaats, palend aan het lijkenhuisje. Heden overgroeid en door hoge haag niet zichtbaar van de straat. Onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer

Bunker met twee kamers en een sas, voorzien voor de plaatsing van verschillende types mitrailleurs. Aanvankelijk gecamoufleerd als dodenhuisje met pannen zadeldak en ijzeren topkruis.

Deze bunker stond in relatie tot de iets verder gelegen vooruitgeschoven bunker (AV 14), aan het einde van de straat in een wei op het grondgebied Melle, om het gezichtsveld en vuurbereik te vergroten. Dit militaire bouwwerk verborgen achter een berg grond, was een zogenaamde testbunker om camouflagetechnieken uit te proberen. Vertoont dezelfde opbouw van twee kamers met een sas en schietgaten, voorzien voor de opstelling van mitrailleurs.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Wetteren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85076 (Geraadpleegd op 28-11-2020)