erfgoedobject

Bunker A41

bouwkundig element
ID
85076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85076

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A41
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in een tuin langs de Steenbergstraat, palend aan de begraafplaats van Kwatrecht. Op 200 meter ten zuidwesten ligt bunker Av14, op 200 meter ten noordoosten bunker A42.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan zuidelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van bunker Av14. Het toegangssas was bereikbaar via een betonnen trap. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker was gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje, horende bij de nabijgelegen begraafplaats. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd met een baksteenmotief, waarop een donkerrode kleur werd aangebracht. De schietopeningen staken verborgen achter houten luiken, waarop raamprofielen waren bevestigd. Op de bunker werd een zadeldak met rode pannen geplaatst, met daarop een groot ijzeren kruis. Bij de bunker waren er twee treurwilgen en vier cipressen geplant. Een deel van de bunker stak achter een haag met poortje.

Tijdens de gevechten in mei 1940 is de bunker meermaals van bezetter gewisseld. Aan de voorzijde (kant schietopeningen) lijken er inslagen van projectielen te zien. Op bevel van de Duitse bezetter werden in 1941 ijzeren onderdelen uit de bunkers in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. In deze bunker blijken niettemin nog heel wat ijzeren elementen bewaard.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Wetteren

 • Is gerelateerd aan
  Gemeentelijke begraafplaats van gehucht Kwatrecht


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker A41 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85076 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.