Bunker

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Deelgemeente Wetteren
Straat Steenbergstraat
Locatie Steenbergstraat zonder nummer, Wetteren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wetteren (adrescontroles: 01-05-2008 - 01-05-2008).
  • Inventarisatie Wetteren (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 30-09-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bunker

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
Dateringinterbellum

Beschrijving

Voorliniebunker (bunkernummer AV 41), gelegen achter de begraafplaats, palend aan het lijkenhuisje. Thans overgroeid en door hoge haag niet zichtbaar van de straat. Onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 km.

Bunker met twee kamers en een sas, voorzien voor de plaatsing van verschillende types mitrailleurs. Aanvankelijk gecamoufleerd als dodenhuisje met pannen zadeldak en ijzeren topkruis.

Deze bunker stond in relatie tot de iets verder gelegen vooruitgeschoven bunker (AV 14), aan het einde van de straat in een wei op het grondgebied Melle, om het gezichtsveld en vuurbereik te vergroten. Dit militaire bouwwerk verborgen achter een berg grond, was een zogenaamde testbunker om camouflagetechnieken uit te proberen. Vertoont dezelfde opbouw van twee kamers met een sas en schietgaten, voorzien voor de opstelling van mitrailleurs.

Bron: Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

maakt deel uit van Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge,...

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wetteren

Wetteren (Wetteren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.