Oude gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Ten Ede. Aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. In 1901 werd daartoe door de gemeente een perceel aangekocht. Het ontwerp voor de omheiningsmuur, ijzeren hek en lijkenhuisje werd goedgekeurd in 1903. De begraafplaats bleef in gebruik tot 1989.

Dieper gelegen begraafplaats bereikbaar via geasfalteerd pad tussen ligusterhagen. Toegang gemarkeerd door een ijzeren hek met kruis tussen bakstenen pijlers. Begraafplaats op rechthoekig perceel omheind door een muur geleed door lisenen. Aarden terrein doorsneden door rechte stroken met grafstenen, voornamelijk uit blauwe hardsteen, en een structuur van smalle geasfalteerde wandelpaden. Lijkenhuisje in de zuidwestelijke hoek. De hoofdas, vanaf de toegang, geeft uit op een open kruiskapel, aangebouwd tegen de overgebleven muren van een kapelruïne. Enkele merkwaardige graven tegen de noordelijke kerkhofmuur, onder meer grafmonument van Victor Vercauteren en Virginie Versporten (grafmaker Gustaaf Mahu uit Gent) en het familiegraf van Legrand de Belrault.

• CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen – Westrem – Wetteren), Waterlopen en Wegen, Wetteren, 1990, p. 52.
  • UYTTENDAELE R., Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 1993, p. 317.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena