erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
8509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8509

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee gelijke rijhuizen van het dubbelhuistype elk van vijf traveeën en twee verdiepingen, daterend uit midden 18de eeuw.

Nummer 29: afgedekt met een zadeldak (kunstleien); rechter aandak met muurvlechtingen. Nummer 31: recenter mansardedak met drie dakkapellen; muurvlechtingen aan de linker zijgevel, wijzend op het oorspronkelijke zadeldak. Symmetrische gevelindeling: steekboogvensters in een vlakke arduinen omlijsting, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Centrale steekboogdeur in een kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting op neuten gemarkeerd door een zware druiplijst met gestrekte uiteinden. Later gecementeerd parement met schijnvoegen uit de 19de - 20ste eeuw op een plint van arduin. Het geheel is bekroond door middel van tandlijst en kroonlijst op klossen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8509 (Geraadpleegd op )