• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, voorheen woning Van Santé, heden handelspand. Volgens de bouwaanvraag van 1907 vermoedelijk door eigenaar Remi van Santé aangepast en voorzien van een nieuw parement. Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Kleurrijke voorgevel met parement van witte geglazuurde baksteen met speklagen en ontlastingsbogen van groen baksteen op arduinen plint. Lijstgevel afgelijnd door tegelfries met florale motieven in art-nouveaustijl. In de boogvelden van de vensters omlijste tegels met bloemmotieven. Rechthoekige vensters met schuiframen en T-ramen met bewaard schrijnwerk. Arduinen lekdrempels doorgetrokken tot cordon. Op bel-etage van vierde travee, rechthoekige houten erker op stenen consoles, en met bekronend balkon voorzien van ijzeren balkonhek. Rechthoekige deur in eerste travee en vleugeldeur in derde travee, met opengewerkte panelen met glas en ijzer en bovenlichten met guirlande in glas in lood, gevat in geprofileerde arduinen omlijsting. Links van vleugeldeur ijzeren voetschraper.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwaanvragen, 1901-1909, II.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 166-172.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena