erfgoedobject

Slagerij met kruisbeeld

bouwkundig element
ID
85093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85093

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met de Kattestraat. Onderkelderd woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw, met oudere kern. Zij- en achtergevels, en bedaking samen met het Christusbeeld onder luifel zijn als monument bij Ministerieel Besluit van 3 januari 1995 beschermd.

Voormalig winkelhuis en gevelparement vermoedelijk uit het interbellum. Lijstgevel met enkelhuisopstand. Betegeld parement van witte tegels verrijkt met bruine steentjes in gevelbanden ter hoogte der dorpels, ontlastingsboogjes en gevelbeëindiging. Arduinen plint. Rechthoekige en op de tweede bouwlaag licht getoogde vensters met T-ramen met behouden schrijnwerk. Houten winkelraamomlijsting. Gecementeerde en geschilderde zijgevel met schijnvoegen. Het rechter raam van de vroegere slagerij is getralied; venster ernaast van woonkamer met rolluikkast. Op bovenverdieping, blind rondboogvenster.

Interieur. Voormalige winkel van slagerij en woonkamer tot op 1,10 meter zijn betegeld.

Aan de zijgevel, naast de openbare pomp bevindt zich een kruisbeeld: houten kruis met witgeschilderd stenen Christusbeeld onder een eveneens witgeschilderde luifel met kunstleien. Reeds vermeld in 1765.

  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.
  • JOORIS G. 2008: De fontein, de kruislieveheer en de pastorietuin: kostbare eenvoud, Kwets juli 2008, 12-14.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Slagerij met kruisbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85093 (Geraadpleegd op )