erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85111

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Art-decogetint burgerhuis met voorgevel volgens bouwplan uit 1927, door architect J. Michaut (Wetteren) ontworpen voor A. Goedertier. Volume met oudere kern, reeds afgebeeld op Primitief Plan van circa 1830 en Poppkaart van circa 1860.

Dubbelhuis bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in kunstleien, horizontaal geleed door een doorgetrokken onderdorpel in de tweede bouwlaag. Plint in blauwe hardsteen. Statige voorgevel voorzien van een witgeschilderde sierbepleistering, gekenmerkt door vlakke omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, bekroond met friezen op de eerste bouwlaag, en verticaal gekoppeld bij de verdiepingen, opgesmukt met ribbels, een geometrisch dropmotief en vegetale versiering in spiegels. Fraai ijzersmeedwerk voor afsluiting van de vensters in de tweede bouwlaag (restant van woning van voor 1927, zie bouwplan), drielicht op het gelijkvloers en de ijzeren deur met hekwerk in rondboogvormige omlijsting voorzien van bloemmotieven en siersluitsteen. Houten kroonlijst op klossen.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, VI.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85111 (Geraadpleegd op )