erfgoedobject

Bunker

bouwkundig element
ID: 85133   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85133

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voorliniebunker (bunkernummer A42) tussen de steenweg Aalst-Gent en de Schelde (hoek Neerhonderd), gelegen in het industrieterrein Neerhonderd. Onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) die vanaf 1933 aangelegd werd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer. Bunker heden ingericht als monument ter herdenking van de gesneuvelde soldaten van de 5de linie (zie gedenkplaat boven toegangsdeur).

Goed bereikbare vrijstaande bunker gelegen aan een kleine wegel. Betonnen en bakstenen constructie met vierkante plattegrond met afgeronde hoeken. Licht hellend dak, vroeger met koepel onder klokkentorentje. Noordoostelijk georiënteerde schietgaten, gecamoufleerd als imitatievensters met vlakke lijst. Binnenin, twee parallelle kamers door sas met elkaar verbonden, voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Wetteren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85133 (Geraadpleegd op 28-11-2020)