erfgoedobject

Bunker A42

bouwkundig element
ID
85133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85133

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A42
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs een straatje dat Neerhonderd verbindt met de Windmolenweg. De bunker ligt op 200 meter ten noordoosten van bunker A41.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan oostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van de inmiddels afgebroken bunker Av15. De observatiekoepel kon via klimijzers bereikt worden. Het toegangssas was bereikbaar via enkele betonnen treden. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker was gecamoufleerd als een gebouwtje, horende bij een boerderij. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd met het motief van zogenaamde ‘assestenen’, waarmee stenen uit hoogovencement worden bedoeld. Aan de achterzijde was een bijkomende muur voorzien, die eveneens gecementeerd was in hetzelfde motief. De schietopeningen staken verborgen achter houten luiken, waarop raamprofielen waren bevestigd. Op de bunker werd een schilddak uit asbestleien geplaatst met een kleine toren ter camouflage van de observatiekoepel.

Op de buitenmuren zijn enkele projectielinslagen te zien, vermoedelijk afkomstig van de gevechten in mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden in 1941 ijzeren onderdelen uit de bunkers verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Ook hier is onder meer de observatiekoepel verwijderd.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker A42 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.