erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
85135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85135
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve, teruggaand tot de 18de eeuw, vermoedelijk 1764, zie jaartalsteen ingewerkt in wandelpad op het erf.

Op het Primitief Plan van circa 1930 en de Poppkaart van circa 1860 worden een parallel met de weg gelegen woonhuis, haaks landgebouw en klein volume ten noorden van de woning afgebeeld. Het kadaster registreert in 1881 een vergroting van de hoeve: het woonhuis wordt verbreed en er wordt een klein volume bijgebouwd ten noorden. In 1931 wordt aan de rechterzijde van het woonhuis een aanbouw gerealiseerd, het nieuwgebouwde volume uit 1881 wordt aan het woonhuis aangebouwd en het kleine volume tegen de noordelijke perceelgrens afgebroken en vervangen door een langgestrekt volume.

Hoeve met losse bestanddelen met een met gras begroeid en deels omhaagd erf, toegankelijk via ijzeren hek geflankeerd door twee arduinen paaltjes. Eénlaags verankerd woonhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Gecementeerde lijstgevel op gepekte plint met gebogen daklijst onder de houten kroonlijst. Vergrote muuropeningen in vlakke omlijsting. Linker zijpuntgevel met sporen van vlechtingen en elektriciteitsplaatje. Overwelfde kelderruimte toegankelijk via houten deur voorzien van hengsels. Rechts van de woning werd een volume onder lagere bedaking aangebouwd dat een wagenhuis en stal herbergt: verankerd witgeschilderd volume op gepekte plint.

Haaks op het woonhuis, ten westen van het erf situeert zich een langgerekt schuur- en stalvolume uit witgeschilderde verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint onder zadeldak. Geprofileerde daklijst onder de deels sterk overkragende dakoverstek. Korfboog- en segmentboogvormige muuropeningen en recentere rechte muuropeningen, meerdere zolderluiken en een verhoogde schuurpoort.

Ten oosten van de schuur bevindt zich een bakstenen mestvaalt.

Onze-Lieve-Vrouwegrotje op het erf.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.