erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
85148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85148

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Massemen
    Deze bescherming is geldig sinds 01-02-2001

Beschrijving

Café, nu genaamd De Plaetse. Hoekgebouw met de Massemsesteenweg met voorgevel uitziend op het Dorpsplein.

Volgens het kadasterarchief deels teruggaand op bestaande bebouwing die in 1862 werd gereconstrueerd tot een breder pand aan het dorpsplein en lange haakse vleugel aan de steenweg; later nog meermaals aangepast onder meer in begin 20ste eeuw. Minstens sinds omstreeks 1900 een "estaminet" nadien met herhaaldelijk gewijzigde cafénaam. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met haakse vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen aan de steenweg. Verankerd, gecementeerd en geschilderd parement met schijnvoegen op een grijs geschilderde plint; hardstenen luierik op de gevelhoek. Rechthoekige deur in vlakke, grijs geschilderde omlijsting met oren en rechthoekige vensters in geprofileerde grijs geschilderde omlijsting op hardstenen dorpels; nieuw schrijnwerk. Blind bovenvenster boven de deur. Aangepast venster in de eerste travee en in de zijpuntgevel. Zijvleugel met rechthoekige omlijste vensters, de meeste met oren.

  • VAN HEDEN R., Massemen: van de Vurst tot de Kortenbos, Wetteren, 2007, p. 280.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Massemen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpscafé [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85148 (Geraadpleegd op 25-06-2021)