erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
85156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Alleenstaande interbellumvilla in omhaagde tuin, volgens het kadasterarchief nieuw gebouwd in 1930 door hoenderkweker H. De Vuyst-Leboeuf met broeikassen rechts achter de tuin. IJzeren art-decogetint toegangshek aan bakstenen pijlers rechts van de woning.

Villa op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder wolfsdak en klein dakvenster boven de rechter travee. Lijstgevel met kleurrijk voorgevelparement van rode baksteen op een plint van gele baksteen in decoratief metselwerk en witte gepleisterde lijsten boven de vensters. Asymmetrische opbouw met smalle travee links, deurtravee met rondboogdeur in geelbakstenen omlijsting onder rood- en geelgestreepte booglijst; brede venstertravee rechts met trapezoïdale erker onder leien dakje en drielicht op de bovenverdieping. Origineel behouden schrijnwerk met schuiframen en kleine roedeverdeling in de bovenlichten met gestructureerd glas. Mooie paneeldeur met deurlichtjes voorzien van decoratief traliewerk en bovenlicht.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85156 (Geraadpleegd op 15-06-2021)