erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85160

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met ommuurde voortuin met in de as van de voordeur een dubbel ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers. Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1879. Voorheen rood geschilderde voorgevel, nu gewit met zwartgeschilderde sierankers op de borstwering en fries. Lijstgevel verticaal gemarkeerd door een licht uitspringend centraal deurrisaliet en hoekpilasters. Horizontale accenten door de pui- en cordonlijst en het hoofdgestel met spiegels op de fries, afgelijnd door gekorniste en getande houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen, vensters met nieuw schrijnwerk. Originele paneeldeur met deurlicht en bovenlicht. Stoep van twee hardstenen treden. Voorheen beraapte achtergevel, nu gepleisterd en met aangepaste deurvensters op de begane grond. Rondboogdeur in de rechterzijgevel met driehoekige grisaille in het getraceerde bovenlicht.

Goed bewaard interieur. Wanden van centrale gang met imitatiemarmerschildering. Beide voorkamers met marmeren schouwmantels, linker met decoratieve polychroom beschilderde deuren en plafond, rechter met tapijttegelvloer.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85160 (Geraadpleegd op )