Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van de brouwerij Verstraeten of brouwerij Sint-Martinus. Achterin gelegen burgerhuis uit midden 19de eeuw teruggaand op een bestaande woning van de familie De Mey; in 1900 bezit geworden van brouwer V. Verstraeten (zie kadastergegevens). Hij liet de in U-vorm aangelegde bijgebouwen die het voorerf van de straat afsloten vervangen door een brouwerijgebouw. Recent gerenoveerd bakstenen burgerhuis met behoud van het karkas, zandstenen hoekblokken aan benedenvensters en plinthoeken. In symmetrisch zin gewijzigde nieuwe lage zijaanbouwsels. Dubbelhuis van twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder zadeldak (voorheen kunstleien, nu pannen). Voorgevel met bewaarde ordonnantie. Gewitte gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijstingen op hardstenen lekdrempel, luikduimen en ogen. Schrijnwerk vervangen naar vroeger model met behoud van het sluitwerk. Nieuw aangebrachte voordeuromlijsting.

Gewelfde kelder en originele gemetste keldertrap met kwartslag. Bovenverdieping met brede plankenvloer en zoldergebint met telmerken. Voorts sterk gewijzigd interieur.