Gebouwen van brouwerij Sint Martinus

Beschrijving

Voormalig brouwerijgebouw van de vroegere brouwerij Sint Martinus of brouwerij Verstraeten, opgericht in 1900 op het voorerf van zijn woning door V. Verstraeten en in 1909 vergroot (volgens kadastergegevens). Brouwerij activiteit stopgezet in 1965.

Naast de gekasseide oprit van het erf ingeplant L-vormig bakstenen brouwerijgebouw van twee verdiepingen met hoofdgebouw op kelderverdieping, afgedekt met pannen zadeldak met midden uit de nok oprijzende vierkante schoorsteen. Op de hoek van het industriële complex: rechthoekige mouttoren voorheen afgedekt met een steil schilddak, nu met plat dak. In de vrij gesloten straatgevel naast het ijzeren toegangshek een hardstenen gevelsteen met opschrift: "St Martinus/ Brouwery/ V. Verstraeten – Bracke". Kenmerkende ruitvormige verankeringen en getoogde muuropeningen.

Troggewelven tussen ijzeren liggers op I-balken geschraagd door slanke ijzeren kolommen. Technische uitrusting niet meer aanwezig. In de haakse zijvleugel aan het gekasseide voorerf: voormalige paardenstal met troggewelven tussen ijzeren liggers, gemetste voederbakken, ruiven en gekasseide vloer. In de wand onder het venster: twee mijterboogvormige kaarsnissen.

• DE PAUW R. & GOETHALS K., Massemen 1019-1976, Massemen, 1976, p. 94.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 168.