erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
85172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85172
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant boerenhuis, rest van een voorheen gesloten hoeve waarvan de bedrijfsgebouwen grotendeels gesloopt werden en het erf verkaveld.

Woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog, zwart pannen zadeldak, in kern wellicht opklimmend tot de 18de eeuw. Op twee balken van het zoldergebint gedateerd door inscriptie 1830, vermoedelijk verwijzend naar een verbouwingsfase. Verankerde gewitte erfgevel op gepikte plint afgelijnd door een geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters op hardstenen dorpels en bewaarde luikduimen; nieuw schrijnwerk. Rechthoekige deur in bruingeschilderde omlijsting met oren voorafgegaan door een trapje met drie hardstenen treden. Gerenoveerde bakstenen achtergevel.

Deels vernieuwd interieur bewaart een Vlaamse haard, een balkenlaag met moerbalken voorzien van schoorgat en een hart en wafelmotief op de moerbalkuiteinden. In de achterkeuken: toegang opkamer via schuin kelderluik met drie treden. Kelder met tongewelf en keldertrap met zes natuurstenen treden en één van gesinterde bakstenen. Aan de straat, deels behouden gewitte schuur en bijgebouw, aan weerszij van toegangspoortje in een muurtje afgedekt door rij pannen.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.