erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
85173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen met achterin gelegen boerenwoning. Ruime voortuin en in L-vorm opgerichte bedrijfsgebouwen rechts ervan en op het achtererf, toegankelijk via een breed hek en oprit rechts opzij. Voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur en buisleuningen. IJzeren voetgangershekje tussen gemetste pijlers in de as van de voordeur.

Boerenhuis, naar verluidt op een balk binnenin 1776 gedateerd, aangepast begin 20ste eeuw. Breed dubbelhuis van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen op een plint in imitatie-rustica. Aflijnende geprofileerde puilijst en houten kroonlijst. Rechthoekige deur en vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met diamantkop. Vensters op hardstenen dorpels met behouden schrijnwerk en witgeschilderde luiken. Nieuwe voordeur met bovenlicht. Rechter zijgevel met twee getoogde staldeurtjes.

Aan de straat palend vrijstaand wagenhuis (nok loodrecht op de straat) volgens het kadasterarchief gebouwd in 1931. Ouder bedrijfsgebouw in L-vorm met dwarsschuur en stallen waarvan een gedeelte door nieuwe hogere stallen vervangen werd. Gewitte schuur met groengeschilderde poort aan oude hengsels onder houten latei. Binnenin behouden ankerbalkgebint. Op het achtererf, betonnen hondenhokje met imitatieboomstammen op de hoeken, deels rood gekleurd en met schijnvoegen.

  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 362.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85173 (Geraadpleegd op 17-05-2021)