erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
85173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85173
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen met achterin gelegen boerenwoning. Ruime voortuin en in L-vorm opgerichte bedrijfsgebouwen rechts ervan en op het achtererf, toegankelijk via een breed hek en oprit rechts opzij. Voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur en buisleuningen. IJzeren voetgangershekje tussen gemetste pijlers in de as van de voordeur.

Boerenhuis, naar verluidt op een balk binnenin 1776 gedateerd, aangepast begin 20ste eeuw. Breed dubbelhuis van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen op een plint in imitatie-rustica. Aflijnende geprofileerde puilijst en houten kroonlijst. Rechthoekige deur en vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met diamantkop. Vensters op hardstenen dorpels met behouden schrijnwerk en witgeschilderde luiken. Nieuwe voordeur met bovenlicht. Rechter zijgevel met twee getoogde staldeurtjes.

Aan de straat palend vrijstaand wagenhuis (nok loodrecht op de straat) volgens het kadasterarchief gebouwd in 1931. Ouder bedrijfsgebouw in L-vorm met dwarsschuur en stallen waarvan een gedeelte door nieuwe hogere stallen vervangen werd. Gewitte schuur met groengeschilderde poort aan oude hengsels onder houten latei. Binnenin behouden ankerbalkgebint. Op het achtererf, betonnen hondenhokje met imitatieboomstammen op de hoeken, deels rood gekleurd en met schijnvoegen.

  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 362.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.