erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
85186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85186

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wegkapel ingeplant aan de straat, rechts van hoeve nummer 43. Volgens archiefdocumenten kapelletje van de familie Cyriel De Ridder, bij akte op 7.08.1946 in de studie van meester Fobe, eigendom van de "Vrienden van het Kruis". Bouw door de VZW Les amis de la Croix – Gent in het kadasterarchief opgetekend in 1946.

Neogotisch getinte bakstenen kapel onder overstekend pannen zadeldak; gelobde daklijst verdwenen. Voorpuntgevel met hoge spitsboogdeur onder bakstenen waterlijstje met bekronend kruis in baksteenmetselwerk. Zijgevels met hoeklisenen en aflijnende overhoekse muizentandfries. Kleine spitsboogvenstertjes en rechte sluiting.

Interieur met afgeknot, lichtblauw geschilderd gewelf en later betegelde wanden van witte geglazuurde tegels. In de zijwanden een fries met figuratieve tegels de kruiswegstaties voorstellende, op een tegel rechts onderaan met moeilijk leesbare signatuur "Buysse Edy…?". Rode tegelvloer met geometrisch motief van zwart- en witgeblokte biezen. Geschilderde houten altaartafel met getrapt opzetstuk voor beeld van Onze-Lieve-Vrouw tussen beelden van de Heilige Theresia en de Heilige Antonius; wandconsoles met beeldje van de Heilige Rita en de Heilige Nicolaas van Tolentino (voorgesteld met kruis en broden).

  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85186 (Geraadpleegd op )