erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
85187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85187

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met aan de straat (ten noordwesten), op de rooilijn vooruitspringende boerenwoning. Rechts aanpalend lager, L-vormig bedrijfsgebouw met brede poortdoorrit en stallen, grote hoge dwarsschuur ten zuidoosten op het achtererf. Als hoeve met losse bestanddelen opgetekend op de Ferrariskaart (1771-78). Vóór 1835 uitgebreid en geëvolueerd naar een aanleg overeenstemmend met de huidige. Volgens het kadasterarchief was de Gentse douairière d'Hane Steenhuyse in 1834 eigenaar van de hoeve, evenals van het nabij liggende "Hof te Voorde" en de hoeve Oudenhoek nummer 38.

Recent deels gerenoveerd bakstenen gebouwencomplex samengesteld uit bestanddelen van wisselende hoogte onder pannen zadeldaken rond brede rechthoekige binnenplaats. Met de rugzijde naar de straat gericht verankerd en witgekalkt boerenhuis van zes traveeën. Oude kern herkenbaar in linker zijpuntgevel aan zichtbare bouwnaad van uitbreiding naar de straat. Straatgevel met recente plint van hardsteenplaten; getraliede rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en lateien, luikduimen en -wervels. Verbouwde erfgevel en aangepast interieur.

Achteruit wijkend poortgebouw rechts met gedicht voetgangersdeurtje links van brede korfboogpoort met enkele zandstenen hoekstenen. Aansluitend bedrijfsgebouw met haast blinde straatgevel voorzien van brede schuifpoort. Tussen beide voornoemde poorten: een houten, beglaasd gevelkapelletje met beeldje van de Heilige Antonius van Padua. Vier rijen verluchtingsspleten in de zijpuntgevel van de dwarsschuur. Een lage stalvleugel en muurtje met zijpoortje aan de noordoostzijde sluiten het binnenerf zijdelings af.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85187 (Geraadpleegd op 18-06-2021)