erfgoedobject

Hoeve Het Wintershof

bouwkundig element
ID
85188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Wintershof
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve zogenaamd naar de familie De Winter. Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenhuisjes met bijgebouwen op het voorerf. Volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.

Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën, voor- en achtergevel met toegevoegd bakstenen gevelparement. Vensters met T-vormig schrijnwerk. Gerenoveerd interieur.

Op het voorerf, twee parallelle bedrijfsgebouwen met getrapte bakstenen daklijsten en voorzien van grote rechthoekige poorten in de erfgevel. Haaks, bij de straat ingeplant laag vroeger bakhuis (verdwenen oven).


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003

Aanvullende informatie

De hoeve is ook gekend onder de naam 'Kleins Hof'. De familie De Winter boerde hier sinds het einde van de 19de eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog. Isidoor De Winter kwam er wonen na zijn huwelijk met Dolphine Jooris in 1899. Later werd de boerderij overgenomen door hun zoon August.

  • Informatie verkregen van P. Le Percq (18 maart 2021).
Datum: 19-03-2021

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Het Wintershof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85188 (Geraadpleegd op 23-06-2021)