erfgoedobject

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
85192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning, van 1965 tot de fusie van 1977 gemeentehuis van Westrem, nu woning met buurthuis.

Schoolhuis met klaslokalen, volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1873 door de gemeente Massemen-Westrem (gesplitst in twee gemeenten in 1899); achteraan uitgebreid in 1876.

Iets achterin gelegen geschilderde bakstenen gebouwen van een kleinschalige dorpsschool met rechts het schoolhuis van drie traveeën en links de schoollokalen van vier traveeën, onder aansluitende pannen zadeldaken. Het schoolhuis werd later verhoogd met een gevelbreed dakvenster. Schoolhuis met dubbelhuisopstand en symmetrische opbouw. Uitspringend deurrisaliet en hoekpilasters, bovenaan verbonden door een getrapte baksteenfries. Getoogde deur en vensters onder bakstenen waterlijst met eigentijdse afhangende uiteinden; nieuw schrijnwerk.

Schoolvleugel in de straatgevel geopend met vier ruime rechthoekige vensters met ijzeren roedeverdeling, onder ijzeren I-latei met rozetjes; hardstenen dorpels. Linker zijpuntgevel begrensd door hoekpilasters die ook de top, doorbroken door een oculus, aflijnen.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVIII, Gent, 1982, p. 881-882.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool met onderwijzerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85192 (Geraadpleegd op 22-06-2021)