Katholieke lagere school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke lagere school

Beschrijving

Voormalige katholieke lagere school, volgens gegevens van het kadasterarchief gebouwd in 1880 door landbouwer L. Matthijs als privéschool; in 1905 gewijzigd van bestemming en gesplitst in twee woningen en in 1920 omgevormd tot één woning. Achterin gelegen dubbelhuis met diepe voortuin. Verankerd, witgeschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een laag hellend zadeldak van kunstleien met twee jongere dakkapellen. Lijstgevel begrensd door hoeklisenen verbonden door een brede, getrapte daklijst. Centrale getoogde deur en benedenvensters met schuiframen op hardstenen dorpels. Rechthoekige bovenvensters met T-ramen, hardstenen dorpels en betonnen lateien. Gedicht bovenvenster in linker travee. Middenpenant schuin boven de deur met beglaasde beeldnis gevat in een met baksteen omrande brede omlijsting; gepolychromeerd beeldje van Heilige Jozef met Kind Jezus.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena