Blauwververij en blekerij Moerman

Beschrijving

Voormalige blauwververij en blekerij Moerman. Het gebouw dateert van na de Eerste Wereldoorlog (1929). De begane grond is heden verbouwd tot jongerencafé; naar verluidt zou op de bovenverdieping nog de houten droogvloer zijn behouden. Gebouw op rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen onder pannen schilddak; vier + vijf traveeën. Laatste travee aan Middenstraat met poort en laadvenster onder I-balk. Rode bakstenen gevel met getoogde steekboogvensters op gecementeerde plint, geritmeerd door lisenen en aflijnend tandfries. Fraai uitgewerkte, golvende gevelbekroning met casement (waarin vroeger waarschijnlijk de firmanaam stond) tussen twee pilastertjes met piramidale bekroning; de zijvlakken zijn opgevuld met overhoeks metselverband. Langgerekte vensters voorzien van oorspronkelijke houten kozijnen met fijne roedeverdeling.

• Stadsarchief Roeselare, 58/1929.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol