Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Twee samen ontworpen en intact behouden rijhuizen met voortuintjes, volgens kadasterarchief en bouwvergunning van 1935 naar ontwerp van de Brusselse architect A. Lepropre in opdracht van de heer Verstrepen. Gekoppelde woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen pseudo-mansardedak, met eenzelfde enkelhuisopstand doch verschillende uitwerking,. Opgetrokken uit oranjerode baksteen in verzorgd en decoratief metselverband met kenmerkende spaarvelden en lisenen, op een plint van hardsteenplaten. Nummer 35 met rondboogdeur, driezijdige erker op de bovenverdieping en twee dakvensters, nummer 37 met rechthoekige deur onder overstekende kroonlijst, tweezijdige erker en puntgevelbekroning boven de rechter venstertravee. Bewaard origineel schrijnwerk. Voortuintjes afgesloten door een haagje en lage bakstenen muur.

• Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen