Hoeve, ten oosten van het centrum van "De Geite", aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bestanddelen van verankerde, rode baksteen onder overkragende, pannen zadeldaken rond een deels begraasd en deels betonnen erf, aan de straatzijde afgezet met betonnen paaltjes en toegankelijk via ijzeren hek.
Ten westen, boerenhuis van 1773, zie gecementeerde jaarankers in rechter zijgevel. Lijstgevel van vijf travëen. Verankerde, gecementeerde gevels voorzien van schijnvoegen. Getoogde muuropeningen.
Ten oosten, sterk verbouwde 19de-eeuwse schuurvleugel en ten zuiden stalveugel van 1945.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Sinds de inventarisatie in 2001 werd een deel van de tuinzone voor de woning ingenomen voor de aanleg van een rotonde. De afsluiting met betonnen paaltjes en het kleine ijzeren hek tot de woning zijn hierdoor niet langer aanwezig. De toegang tot het verharde erf via een groter ijzeren hek tussen hardstenen hekpijlers is wel nog bewaard.
Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).