erfgoedobject

Hoeve Wellecome

bouwkundig element
ID
85241
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85241
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vervallen hoeve bereikbaar via lange erfoprit. Lage losstaande bestanddelen van baksteen onder licht gebogen zadeldaken, U- vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Ten oosten van het erf, toegangshek tussen bakstenen pijlers, bereikbaar via landweg.

Ten noorden, boerenhuis van acht traveeën (nok loodrecht op straat, mechanische pannen) volgens de literatuur teruggaand op 1730. Mogelijk verbergt de cementbekleding met schijnvoegen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, een kern uit de tweede helft van de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuwn, zie verankerde baksteenbouw, dakoverstek op sierlijk uitgewerkte houten modillons en bewaarde kozijnconstructies met schuiframen en luiken. Getoogde en rechthoekige muuropeningen onder strek met witbeschilderde diamantkoppen. Erfgevel: deuren in de tweede en de zevende travee, kelderpoortje in de eerste travee. In de achtergevel, smalle vensters en linker opkamervenster. In de linker zijgevel, getraliede opkamervensters.

Achter het boerenhuis, verhoogd bakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen en rondboogluiken in de zijgevels.

Ten zuiden, 19de-eeuwse dwarsschuur- en stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten mogelijk ter vervanging van strodak). Korfbogige schuurpoort met klinket, voorts getoogde en rechthoekige muuropeningen.

  • LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 78.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wellecome [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85241 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.