Bijgebouw van kasteeltje Vermeire

Beschrijving

Bijgebouw van het verdwenen zogenaamde "Kasteel Vermeire". Ook bekend als "Kasteel Verbiest" naar de voorgaande eigenaars en bouwheren koopman Pieter en Joseph Verbiest. Volgens archieffoto’s een empire landhuis gebouwd in 1824 (zie opschrift gevelsteen met initialen "PVB en J VB/ 1824". Het landhuis was gelegen midden in een grote beboomde tuin met vijver, van de straat afgesloten door een haag en ijzeren hek aan gietijzeren zuiltjes. Kasteel Vermeire brandde af in 1991. De imposante bruine beuk links vooraan in de tuin werd naar verluidt geplant voor de onafhankelijkheid van België in 1830. De latere eigenaar, de familie Vermeire, was beheerder van de stijfselfabriek "Amidon Vermeire", maison fondée en 1867 (zie pentekening van Eckert U. Pflug Kunstanstalt Leipzig), in de achterliggende Hoogstraat en aanpalende Kaaistraat.

Achter in de tuin werd volgens gegevens van het kadaster in 1914 een "scheikundig ontledingsgebouw" opgetrokken door fabrikant Albert Vermeire-Vermeire. Tegen de perceelsgrens opgericht rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder plat dak, aan de voorzijde gemarkeerd door een driekwartrond hoektorentje. Bakstenen constructie met zichtgevels voorzien van een parement van witte geglazuurde tegels, horizontaal gemarkeerd door groene omlopende banden en aflijnende muizentand onder de daklijst. Torentje met schietgaten en aflijnende boogfries onder de uitgewerkte kroonlijst. Opvallend torendak met houten belvedère onder hoge leien naaldspits bekroond door gesmeed ijzeren windroos.

Vroeger straathekken met ijzeren hekwerk op hardstenen voet en dubbel hek aan sierlijk gedecoreerde gietijzeren zuilen, herplaatst achter in de tuin.

• Bijkomende gegevens verstrekt door Dhr. De Rijcke (2009).
  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, archief.
  • DE RAUW E., Zo leefde Hamme, Hamme, 1983, p. 17.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena