Burgerhuis Mathys-Vertongen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning gebouwd door Mathys Vertongen, zie initialen MV op de sluitsteen van het deurvenster boven de voordeur. Nadien toebehorend aan E. Van Laere-Huwaert.

Burgerhuis in eclectische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens gegevens van het kadaster volledig gereconstrueerd in 1898 door de erfgenamen Vertongen. Decoratief uitgewerkte lijstgevel met verhoogde begane grond en dubbelhuisopstand, opgetrokken uit baksteen met rijkelijke verwerking van natuursteen. Fries van geglazuurde baksteen onder de getande kroonlijst met klossen op consoles met stenen leeuwenkopjes. Plint met arduin in rustica. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk gevat in een uitgewerkte geprofileerde hardstenen omlijsting met oren en sluitsteen. Hardstenen borstwering op de bovenverdieping onder de vensters voorzien van balusters. Licht uitspringende centrale deurtravee met brede geblokte deuromlijsting onder balkon op consoles met leeuwenkoppen. Vleugeldeur met verzorgd schrijnwerk. Eenvoudige bakstenen zijpuntgevels met rondboogvormige bovenvensters. Bakstenen achtergevel met aangebouwde veranda en op de bovenverdieping vernieuwde rechthoekige vensters. Gebruik van gesinterde baksteen voor vensteromlijstingen en hoofdgestel. Centraal hoog venster van trappenhuis met kleine roedeverdeling. Gebogen overdekte gaanderij als verbinding met het bijgebouw van 1898 achter nummer 30.

Bijgebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen). Geschilderde bakstenen tuingevel met lisenen, onder de daklijst verbonden door een getrapte baksteenfries. Getoogde muuropeningen.

Interieur

Gang met uitgewerkt stucplafond ondersteund door Ionische pilasters en consoles met leeuwenkopjes. Trappenhuis achteraan met imposante neorococotrap en trappaal, onderaan gesigneerd Aubroeck (Temse), vermoedelijk geplaatst bij de verbouwingen van de jaren 1940. Het salon rechts met neogotische lambriseringen met briefpanelen en houten plafond met balkenlaag op versierde consooltjes, eveneens door beeldhouwer Karel Aubroeck (1894-1986) gerealiseerd. Een vierdelige beglaasde deur geeft toegang tot de achterliggende wintertuin met merkwaardig koepelvormig dak in glas in lood met gebrandschilderde figuratieve motieven, rankwerk met puttifiguurtjes en een dubbele fries met bloemmotieven in de nok. Een zittende Mercuriusfiguur met staf, aambeeld en werktuigen in een zijpaneel verwijst naar het constructieatelier van de familie Van Laere. De initialen HC (?) op de zetel verwijzen mogelijk naar de glazenier of het atelier die het verwezenlijkte. De bovenlichten van de tuinvensters zijn voorzien van wapenschilden.

Rechts aansluitende bakstenen muur en poort leidend naar de in de tuin gelegen werkplaats, volgens bouwvergunning opgericht in 1959 naar plannen van architect L.C. Van Hove voor E. Van Laere voor de "Ateliers de constructions mecaniques Van Laere – Huwaert & C°", later wasserij De Both.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Aartstraat.
  • ROELS A., Beeldhouwer Karel Aubroeck uit Temse, in Heemkring “Het Sireentje, X, 1, 1985, p. 334-340.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena