Tegelbedrijf De Meyer met directeurswoning

Beschrijving

Voormalige directeurswoning en achterliggende bedrijfsgebouwen opgericht door de familie De Meyer, sinds 1935 (?) tichelfabrikanten. Heden antiekzaak. Volgens gegevens van het kadaster was Joseph De Meyer in 1877 eigenaar van een bestaand huis, voorheen van de familie Boel. J. De Meyer liet op het terrein bij de Durme ook magazijnen en beerputten bouwen. Het huis werd gedeeltelijk gereconstrueerd in 1890 door J. De Meyer-D'Haens en de magazijnen uitgebreid. Later nog herhaaldelijk uitgebreide en aangepaste woning, onder meer in 1953 met twee haakse vleugels onder parallelle zadeldaken achteraan. De 19de-eeuwse magazijnen werden in 1935 uitgebreid en ingericht als elektrische tegelfabriek; een gebouw voor poeders en pigmenten werd parallel aan de Durme bijgebouwd.

Bakstenen burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Aangepaste ontpleisterde voorgevel met hardstenen plint en cordonlijsten; deur- en vensteromlijstingen in neoclassicistische stijl. Aflijnende kroon- en tandlijst. Benedenvensters met schuiframen en glas in lood, aangebracht in de jaren 1940-50. Bovenvensters met nieuw schrijnwerk. Nieuwe (?) hardstenen deuromlijsting met Toscaanse pilasters op neuten, met hoofdgestel en bekronend driehoekig fronton met banderol met initialen "DM" (?). Bewaarde, eind 19de-eeuwse paneeldeur met bovenlicht. Vrijstaande beraapte linker zijpuntgevel met onder meer rondboogvensters en een oculus.

Interieur

Interieur van het voorhuis met gang in neoclassicistische stijl en salon vooraan links in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Bewaarde houten plafond en imitatielederbehangsel. Imposante grote houten neorenaissanceschouw met getorseerde zuilen en betegelde haardwand met figuratieve wandtegels in sepiakleur. Een ingelijst schilderij met spreuk "Soo d'Oude Songen Soo Pepen de Jonge" siert de schouwboezem. Deuren en ramen zijn voorzien van glas in lood met gebrandschilderde motieven, cartouches met spreuken en medaillons met grisailleschilderingen.

De bedrijfsgebouwen achterin omvatten naast twee oude magazijnen voornamelijk gebouwen van 1935 opgericht in functie van de vloer- en tegelfabriek.

Rechts achter de woning staat een groot bakstenen magazijn met drie puntgevels onder drie parallelle zadeldaken, naar verluidt met nog de vroegere beerputten eronder. Links, aansluitend bij het huis nummer 42, een laat 19de-eeuws magazijn met twee voorpuntgevels, in 1935 uitgebreid met een op deze gevels vooruitspringend gebouw van de oorspronkelijke elektrische tegelfabriek. Onderkelderd gebouw in een verzorgde baksteenarchitectuur met twee afgeknotte trapgevels gemarkeerd door bakstenen lisenen en spaarvelden, op de begane grond met een muizentandfries, op de bovenverdieping rondboogvormig afgewerkt met centraal laadvenster. Blindnissen op de penanten. Korfboogpoort en toegevoegd groot venster onder I-latei op de begane grond. Rechts aanleunende bakstenen puntgevel met rondboogdeur en venster van het magazijn van 1890 onder zadeldak en met gewitte blinde zijgevel.

Een vrijstaand lang gebouw onder mank zadeldak was oorspronkelijk bestemd voor poeders en pigmenten. Verzorgde bakstenen voorpuntgevel gemarkeerd door afgeronde spaarvelden met centrale rechthoekige poort en oculus; rechthoekige deur in de lagere rechter travee.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena