erfgoedobject

Hoeve met molenaarswoning

bouwkundig element
ID
85262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85262
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met vroeger molenaarshuis van de verdwenen (D)ronkaertmolen. De molenberg met houten korenwindmolen lag voor het molenerf, aan het kruispunt met de Dendermondse steenweg (nu Hooirt en Theet). De molen was bezit van de heer van Hamme. Oudere melding (1522) als Ronkaert-meulen. De windmolen verdween in 1914. Volgens het land- en kaartenboek van Hamme (1772-1776) omvatte de achterin gelegen hofstede bij de molen een molenhuis en een bijgebouw, naar inplanting ongeveer overeenstemmend met de huidige twee hoevegebouwen. Eenvoudig bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder een mank zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Verankerde, lichtgroen gekleurde gevels op gepikte plint, met zuidelijk gerichte erfgevel. Rechthoekige muuropeningen met houten latei, vensters met luikduimen en rode tegeldorpels. Getralied opkamervenster en dito keldervenster in de linker zijpuntgevel.

Ten westen rest van lage stallen met hoger opgaande poort in baksteenbouw onder pannen zadeldaken en met groen geverfd houtwerk.

  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 74-76.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.