• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met semi-gesloten aanleg, nu "Klaroenhoeve" genaamd. In aanleg minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, eind 19de-begin 20ste eeuw uitgebreid. Ruggelings naar de straat gekeerd boerenhuis van zeven traveeën waaronder een haardtravee. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; opgetrokken achterdakschild verlengd boven lage achterbouw van vier traveeën. Zuidelijk gerichte erfgevel aan gebetonneerd binnenerf. Lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde en gewitte omlijstingen met houten latei onder kopse rollaag. Hardstenen lekdrempel en houten vensterluiken (nieuw schrijnwerk). Aflijnende gewitte geprofileerde daklijst met hanggoot en gecementeerde plint met schijnvoegen. Op de noordoosthoek: huiskelder met houten zoldering onder opkamer met behouden vierkant venster. Steile laddertrap met zolderluik. 19de-eeuwse vierkante vloertegels in wit-zwart-grijs met geometrisch patroon en jongere tegellambrisering met bloemenfries in de gang. Woonkamer met polychrome tapijttegelvloer.

Ten zuiden, bakstenen dwarsschuur met stallen, naar verluidt na brand in 1913 deels herbouwd; bedekking van zadeldak met cementpannen intussen vervangen door golfplaten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena