Café De Oude Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Oude Brouwerij

Beschrijving

Voorheen twee woningen waarvan één met café genaamd "De Oude Brouwerij", nu één woning. Het gebouw gaat wellicht nog deels terug op een brouwerij die hier volgens het kadasterarchief in 1837 werd opgericht door ameldonkmaker A. Vertongen, met de achterzijde palend aan zijn woning met stijfselmakerij in dezelfde straat. In 1868 had de brouwerij al opgehouden te bestaan en kwamen door gedeeltelijke nieuwbouw de twee woningen tot stand. Haaks op de straat ingeplante rechthoekige, verankerde baksteenbouw deels met gepikte plint; omvat slechts één vrij hoge bouwlaag van zes traveeën onder pannen zadeldak. Wellicht tijdens het Interbellum aangepaste muuropeningen (deels verlaagde, een aantal voorzien van betonnen latei en nieuw houtwerk met schuiframen). Twee rechter traveeën en bijhorende straatpuntgevel voorzien van decoratieve cementering met schijnvoegen waarin blinde panelen voor gevelopschriften café.
Parallel ertegenover gelegen stalvleugel uit 1837 van de vroegere brouwerij; baksteenbouw met gedichte rondbogige bovenlichten onder de daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena