Directeurswoning van touwslagerij La Hammoise

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van touwslagerij en tapijtfabriek "La Hammoise", heden hotel "Het Zoete Water".Volgens kadastergegevens bouwde touwslager Lod. Vermeire-Geeteruyen in 1867 hier een huis aan de straat en gelijktijdig links daarvan een spinbaan, later uitgebreid tot stoomtouwslagerij en tapijtfabriek sinds 1934 genaamd “La Hammoise” (zie nummer 66). Na directeur Gabriël Van Haute werd in 1933 André Loontjes directeur van dit bedrijf. De bestaande woning werd volgens archiefstukken in opdracht van toenmalige fabrieksdirecteur André Loontjens gewijzigd volgens plannen van 1941 door architect Emile De Nil (Gent). Veranderingswerken aan voorgevel gepaard met rechts een zijdelingse aanbouw en een nieuwe interieurafwerking. Vanaf 1958 na de verkoop gebruikt als dokterswoning van dokter Ch. Van Driessche; nadien van dokter Casier en tevens als hotel, sinds 2003 na renovatie hotel genaamd “Het Zoete Water”.

Aan de straat gelegen grote burgerwoning waarvan het hoofdvolume van twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen) duidelijk op de aanvankelijke 19de-eeuwse directeurswoning van vijf traveeën breed met centrale deurtravee teruggaat. De vrij gesloten linker zijpuntgevel, naast de oprit van de vroegere touwslagerij, bewaart de gevelberaping en gekoppelde zoldervensters van de aanvankelijke woning.

De aangepaste en uitgebreide woning verkreeg voorts een parement van lichtgele baksteen met brede lintvoegen. Voor- en rechterzijgevel als zichtgevels in modernistische stijl uitgewerkt. Gevelsteentje aangebracht tussen de hardstenen plint en het met hardsteen omlijste ronde venster van de rechter zijtravee aangebracht, met in reliëf volgend opschrift: "Emile De Nil Arch Gent". Vrij strakke voorgevelcompositie opvallend horizontaal geleed door de benadrukte banden van brede liggende vensters, van de uitspringende borstweringen, de cordonlijsten en buisleuningen. Gemarkeerde inkom met getrapt verdiepte deurportiek in een brede hardstenen omlijsting met luifel onder balkon. Gerenoveerde decoratief opengewerkte ijzeren voordeur. Het lagere volume (twee bouwlagen) rechts opzij vertoont een levendig volumespel door een grote centrale ronde uitbouw onder balkon met buisleuning en diverse erkervormen. Meer kenmerkende afgeronde verticale elementen toegepast dan in de voorgevel naast uitspringend horizontaal lijstwerk.

Bij de laatste renovatie bleef de bestaande binnenindeling grotendeels behouden evenals vele elementen van de in 1941 vernieuwde aankleding zoals: rondboogdeuren, grote trap, diensttrap, vaste kastelementen van de keuken, een oorspronkelijke badkameraankleding (vloertegels, wandtegels, plafondafwerking, vaste kastjes), elementen van slaapkamerinrichting.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Damstraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena