erfgoedobject

Touwslagerij Vermeire

bouwkundig element
ID
85283
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85283

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Touwslagerij Vermeire
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Touwslagerij Vermeire
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige fabrieksgebouwen van de touwslagerij Vermeire, nu onder meer in gebruik als handelszaak en magazijnen. Volgens kadastergegevens werd hier in 1879 een spinbaan opgericht voor de aanvankelijke touwslagerij Van Loy. Wellicht in 1903-1904 in handen gekomen van de collectieve maatschappij Vermeire-Hellebaut; dit ging gepaard met de oprichting van een woning ernaast aan de straat en een nieuw fabrieksgebouw daarachter, de plaatsing van een stoommachine en omvorming tot stoomtouwslagerij. Achter voornoemde gebouwen en naast de spinbaan vooral tijdens het Interbellum verder uitgebreid onder meer circa 1934 met stoomspinnerij.

Vooraan gelegen op het fabrieksterrein, achter nummer 72: half vrijstaand voormalig machinehuis van 1904. Rechthoekige baksteenbouw van vier traveeën diep onder pannen schilddak; het smallere linkerdeel onder plat dak met waterbassin voor het koelwater van de machines. Typisch bedrijfsgebouw met toepassing van lisenen en rondbogige muuropeningen. IJzeren hangarmatuur tegen de rechtergevelhoek van de kopgevel, naar verluidt voorheen met uithangbord voorzien van opschrift "Vermeire-Hellebaut". Beide aangepaste poorten in de voorgevel met diamantkopsluitsteen in de boog onder brede daklijst versierd met tandlijst. Getande houten kroonlijst op modillons met dropmotief. In de vroegere machinekamer aangebrachte houten zoldering met schuine beplanking.

Links daarnaast gelegen hoge hangar, naar verluidt na brand omstreeks 1950 vernieuwd. Bakstenen constructie met bovenin de voorgevel een rij kleine vierkante bovenlichten. Golfplaten zadeldak op ijzeren polonceauspanten boven ijzeren loopbrug.

Het achterliggende bedrijfsgebouw onder zeven raekemdaken is nu opgesplitst in magazijnen voor diverse firma's.

  • BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997, p. 175-176.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Touwslagerij Vermeire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85283 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.