Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa volgens bouwplan gebouwd in opdracht van de industrieel Jaak De Kimpe naar ontwerp van 1954 van architect Louis Van Wiele (Hamme).

Vrij exclusieve villa van twee bouwlagen onder een hoog en overstekend pannen schilddak, aansluitend bij de regionalistische villabouw en cottage-architectuur. Gevels in rode baksteen op plint van breuksteen en rijkelijk verwerkte natuursteen en eik vooral ter markering van de muuropeningen. In de voorgevel naast de garagepoort gesigneerd "archt L. Van Wiele Hamme"; gedateerd 1954 in de opvallende puntgevel waarmeer de brede uitspringende inkompartij bekroond is. Gevelornamentiek verwant aan die van de zogenaamde "Style Hoge" eigen aan architect Ch. Hoge (Gent), vooral in het gebruik van reliëfdecoratie in houten panelen en in de natuurstenen puntgevels. Veelal gegroepeerde vensters met glas-in-loodtracering centraal met motieven verwijzend naar de kamerfunctie, gesigneerd Los (Dendermonde). Ook karakteristiek zijn de hoog opgaande schouwen met decoratieve accentuering.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Damstraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena