Hoeve met villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met villa

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit een aan de straat gelegen L-vormig bedrijfsgebouw en daarachter een jongere alleenstaande woning die zijdelings paalt aan de linker perceelsgrens, gebouwd in opdracht van veekoopman R. Antheunis.

Villaatje opgericht naar bouwplan van 1932. Bakstenen diephuis van twee traveeën met bovenverdieping deels onder het geknikte zadeldak (leien). Pittoreske voorpuntgevel opengewerkt door diverse boogvormige muuropeningen, een uitgespaarde gevelbrede portiek op de begane grond en centraal balkon op de bovenverdieping met gewitte balusterleuning. Metselwerk met knipvoegen. Gekleurd gestructureerd glas in de bovenlichten van deur en bovenvensters. Benedenportiek met polychrome tegelvloer, gecementeerde wanden met schijnvoegen, zijdelings geopend door ovale oculi. Centraal siermotief in art-decostijl in het gekleurde glas-in-loodraam van het benedenvenster. Tegen de achterkeuken aanleunende lage open veranda deels in cementrustiek; tussen de stijlen in imitatie boomstam bovenaan afgewerkt met gekleurd gestructureerd glas gevat in decoratief houtwerk.

Bakstenen stallen onder snijdende zadeldaken (mechanische pannen) opgericht in 1932 (volgens kadasterarchief). Verankeringen met bouten, betonnen lateien en I-balken met rozetten. Erfgevels met brede dakoverstek op daklijstbalkjes.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Sint-Anna.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena