Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkapel

Beschrijving

Kapel, opgericht in 1947 naar ontwerp van 1945 van architect Louis Van Wiele (Hamme). Opdrachtgever was fabrikant J. Persiaux van de aanpalende touwslagerij "Rubanerie 't Hofken". Gebouwd op zijn grond als dank voor genezing na een werkongeval. Rechthoekige kapel met vlakke sluiting onder zadeldak (rode pannen), opgetrokken uit baksteen. Voorpuntgevel met stenen topkruis. Getoogde deur in bakstenen omlijsting onder hardstenen gedenkplaat met opschrift "O.L.V. van Altijd/ Durende Bijstand/ 1947".

Gepleisterd en geschilderd interieur met bekroonde geprofileerde lijst en overwelfd met een houten tongewelf. Achterwand met rondboogvormige muurnis boven het altaar. Rond glasraam in de zijgevel met voorstelling van een heilige.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Drapstraat.
  • ONSELAERE W., Bewoners Drapstraat onderhouden wijkkapel. Buurt herdenkt bouw van gebedshuis, in Gazet Van Antwerpen, 29 mei 2007.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 62.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena