Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis, thans vzw Turks cultuurhuis. Oprichting van een touwslagerij op deze locatie door J. Van Bogaert- Verbeke in 1872, gesloopt in 1904 en terrein ingericht als tuin en schuttershof. Volgens gegevens van het kadaster werd de huidige woning hier in 1911 gebouwd door fabrikant C. Moens- Van Haute.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), afgewerkt met een hoofdgestel en houten kroonlijst op uitgewerkte schoorstukken. Opgetrokken in een verzorgde en kleurrijke baksteenarchitectuur met knipvoegen, op een hardstenen plint. Begane grond gemarkeerd door een centraal deurrisaliet voorzien van verdiept portaal met drie hardstenen treden onder booglijst van witte baksteen en omlijst blind boogveld. Houten deur met tussendorpel en bovenlicht; wit en rood gestreepte ontlastingsboog onder lijstje van blauwe geglazuurde baksteen. Zijtraveeën met spaarvelden afgelijnd door bakstenen lisenen en onder gekoppelde steekbogen van witte en rode baksteen; alle vensteropeningen onder gelijkaardige sterk markerende kleurrijke bogen. Meerdere verdiepte rechthoekige panelen met een blauwe omranding. Onder de benedenvensters: paneel van bruine en gele faiencetegels met reliëfmotief, tussen diamantkoppen.

Links aanleunende poort tussen pijlers van rode baksteen met zwarte en gele bakstenen banden en hardstenen dekplaat. Rechts een hoge bakstenen muur geritmeerd door spaarvelden en gelijkaardige kleurrijke pilasters ter afsluiting van de aanpalende beboomde tuin.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de tot de 20ste eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997, p. 166.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena