erfgoedobject

Herberg Dry Goten

bouwkundig element
ID
85306
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85306

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Dry Goten
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Dry Goten
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vroegere herberg "Dry Goten", nu een gerenoveerde burgerwoning ingeplant tegenover het Scheldeveer aan de kaai van Driegoten. De onderbouw zou een rest zijn van de "schansse van Dry Goten", een militaire constructie die in 1583-1585 tijdens het beleg van Dendermonde door de hertog van Parma werd ingenomen en gelast werd af te breken. Volgens het landboek van Hamme (1772-1776) was Bernardus de Stobbelair in 1775 eigenaar van de hier gelegen "caeye bebauwt met d'herberge op drygotten". De langwerpige bouw vertoont in de weergave een afgeronde uitstulping middenvoor en –achter. Volgens het kadasterarchief (1887) was het huis van herbergier E.J. Vertongen-de Stobbeleir vergroot; bij de eigendom hoorden toen naast de achterliggende tuin, twee beerputten en de aanliggende kaai en dijk. Volgens de kadasterschets vertoonde het huis toen midden de voorzijde een vierkante uitbouw, twee halfronde aan de achterzijde. Nog volgens het kadasterarchief werd het huis in 1911 vergroot door brouwer E. Boel-Vertongen. Op de rechter achterhoek werd toen een grote aanbouw toegevoegd (nu met plat dak).

Huidige vrijstaande bakstenen tweegezinswoning van zeven traveeën en twee bouwlagen met verspringend niveau, onder mank pannen zadeldak. Tegen de achtergevel, een deels ingebouwde ronde toren met achtzijdige leien spits oprijzend boven de daknok. Bouwsporen in de verankerde linker zijpuntgevel met resten van muurvlechtingen en in de achtergevel wijzen op diverse aanpassingen van het bouwvolume, onder meer in de tweede helft van de 19de eeuw. Voorheen bepleisterde voorgevel met uitgebouwde portiek (confer prentkaart van 1906), nu een vereenvoudigde lijstgevel met jonger bakstenen parement. Donkergrijze beraping tegen de rechter zijpuntgevel. Bovenbouw toren geleed door één natuurstenen en drie grijze bakstenen spekbanden, bovenste geleding met omlijste rechthoekige torenvensters met luik.

  • Gemeentehuis Hamme, Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek Der Prochie van Hamme ende Heerlykhede van Sint Anne Liggende binnen den Lande van Dendermonde, 1772-1776 by Jan Baptiste van Huffel, gesworen Landt-meter, 9de wijk, nummer 455.
  • DE COCK K.J., Hamme aan Durme en Schelde, in Vlaamse Toeristische bibliotheek n° 60, Antwerpen, 1966, p. 5.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Dry Goten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85306 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.