Burgerhuis van grafsteenmaker en arduinkapper Van Poeck

Beschrijving

Woning van grafsteenmaker en arduinkapper Karel Van Poeck, ingeplant tegenover de gemeentelijke begraafplaats. Merkwaardige woning in nieuwe zakelijkheid. Opgevat als een halfopen bebouwing van twee bouwlagen en twee traveeën onder een half schilddak (zwarte mechanische pannen). Volgens bouwplan ontworpen in 1934 door architect Louis Van Wiele (Hamme) voor arduinkapper Van Poeck; zijn beroep is uitgebeeld in een gestileerd hardstenen reliëf in de linker bovenhoek. Ook de veelvuldige verwerking van arduin (in de pui, de deurportiek met hoekconsole, de hoger oplopende hoekpilaster, de vensteromlijstingen en de daklijst) die fel contrasteert met de geel bakstenen bovenbouw, zinspeelt op de werkzaamheden van de bouwheer. Het strakke gevelontwerp wordt voorts geaccentueerd door het decoratieve metselverband en de zwart getinte lintvoegen. De verspringende volumes zoals onder meer het gemetste balkon met een halfronde balustrade eertijds met vlaggenmast, zorgen voor een speels accent. Het metalen schrijnwerk van de rechthoekige vensters is deels vernieuwd.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Driegotenkouter, nummer 1.
  • DE RIJCKE E., Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IV b, 1996, p. 106-107.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena