erfgoedobject

Grafmakerhuis met koetshuis

bouwkundig element
ID: 85314   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85314

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, voorheen grafmakerhuis met koetshuis. Deels vrijstaand gebouw op de hoek met de Kerkhofstraat, ten zuidoosten palend aan de gemeentelijke begraafplaats en ten oosten aan een elektriciteitscabine. Volgens het kadasterarchief in 1898 door de gemeente Hamme gebouwd huis met bergplaats. De bouw van het grafmakerhuis met twee stallingen voor de lijkkoetsen werd hier al voorzien bij het ontwerp van 1894 voor de nieuwe dodenakker door bouwmeester Jan Tersago (Hamme). Het ontwerp resulteerde in een eenvoudig enkelhuis met traditionele opstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Sobere bakstenen gevel met knipvoegen enkel verfraaid met een hardstenen plint evenals met platte banden ter hoogte van de lekdrempels, tussen- en bovenlateien én puilijst. Rechthoekige muuropeningen, inmiddels met vernieuwd schrijnwerk. Onversierde bakstenen achtergevel en een haaks geplaatste lagere aanbouw.

Lager koetshuis ten westen, met twee grote steekboogvormige poorten en uitgewerkte schamppalen. Achteraan met getraliede getoogde vensters en een charmant laadluikje met trapgeveltje in het midden van het dak.

  • DE RIJCKE E., Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, Jaarboek IV b, 1996, p. 22-23).

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2006


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Grafmakerhuis met koetshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85314 (Geraadpleegd op 19-01-2020)