Romp van oliewindmolen De Groten Dorst

Beschrijving

Molenromp van voormalige oliewindmolen "De Groten Dorst", gelegen naast de gemeentelijke begraafplaats. Molenromp van een stenen oliewindmolen, al opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778. De stenen grondzeiler met inrijpoort werd ontmanteld in 1894 en ingekort tot op de steenzolder. Omgebouwd tot ontvangstruimte van de erachter gelegen villa. Bakstenen conische molenromp van nu nog twee bouwlagen met rechthoekige inrijpoort. Het interieur is volledig verbouwd.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 379.
  • S.N. 1960/1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in: Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Derde band, XIV, 129.
  • VAN BOSSCHE A. 2005: Malen en molens in Hamme, Hamme, 46-47.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena