Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van vier rijhuizen volgens repeterend schema, gebouwd in opdracht van mejuffrouw J. Ph.Van Deursen naar ontwerpplan van architect Louis Van Wiele (Hamme) van 1938.

Opgevat als vier enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak met een dakkapel in de as van de rechthoekige vensters. Zeer eenvoudige arbeiderswoningen met geometrisch gevelschema en typisch interbellumvoorkomen dat nog grotendeels overeenstemt met het bouwplan. Decoratief metselwerk in Vlaams verband; voordeuren onder kenmerkende afgeronde luifels afwisselend in beton en met groene geglazuurde tegels, hernomen in de vensterdorpels; stijlvolle art-decogetinte voordeuren met smal deurlicht (nummers 47, 49) aan een afgerond bordes van twee treden.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Gasmeterstraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena