Architectenwoning Romain Van Mieghem

Beschrijving

Markant burgerhuis in de rij volgens ongedateerd bouwplan gebouwd als privéwoning door en voor architect Romain Van Mieghem (Hamme) in nieuwe zakelijkheid en gerealiseerd circa 1936 (zie kadasterarchief).

Enkelhuis van twee traveeën onder een zadeldak ingeplant op een zeer smal perceel, qua materiaalgebruik aansluitend bij het belendende ensemble (nummers 67, 69) maar qua architectuur sterk contrasterend met de gangbare bouwstijl in de straat.

Zeer dynamisch gevelontwerp visueel bepaald door een afgeronde overkragende bovenbouw met een klein balkon rechts en een uitspringende hoger oplopende venstertravee links. Onderbouw gemarkeerd door een rechthoekige dieperliggende deur met een afgeronde deurpost links die afgewerkt is met zwart geglazuurde baksteentjes en een smal glas-in-lood-halvenster. Schrijnwerk grotendeels oorspronkelijk.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwplannen Gasmeterstraat, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena