Directeurswoning touwslagerij Van Haute-Vercauteren

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de touwslagerij en spinnerij Van Haute-Vercauteren. Het herenhuis werd volgens kadastergegevens opgericht in 1894 door touwslager Arthur Van Haute – Vercauteren, naast een aanvankelijke spinbaan die hij in 1891 liet construeren en waar de basis gelegd werd voor het familiebedrijf. Uitgebreid in 1896 tot een stoomspinbaan en na 1900 stelselmatig vergrootte fabriek. In 1925 na vereniging met andere spinbanen oprichting van de touwslagerij en spinnerij firma Van Haute – Vercauteren. Deze firma werd in 1957 overgenomen door de maatschappij Le Lis (zie Baantje). Het terrein van de verdwenen fabriek naast de directeurswoning is nu ingenomen door een nieuwe woonwijk aan Geemhof.

Herenhuis van vijf traveeën breed en twee hoge bouwlagen tellend onder pannen zadeldak. Voorgevel met imposante allure uitgewerkt tot een eclectisch getinte lijstgevel in baksteenbouw met knipvoegen. Verrijkt met hardsteen voor de sokkel van de verhoogde begane grond, platte banden, cordons en afwerking met sierelementen als diamantkoppen. Levendige accenten vooral gelegd met gele bakstenen (in ruitmotieven en een meanderfries op de borstwering boven de deur). Symmetrische gevelordonnantie beklemtoond door de hoekpilasters en het centraal uitspringende deurrisaliet verhoogd met dakvenster in een steile tuittop op hoge schouderstukken met bekronende elementen. Onderbroken houten kroonlijst op uitgelengde, bewerkte modillons. Driekwart rond torentje met plat dak tot halverwege de bovenverdieping van de eenvoudige achtergevel.

Rechts een bijhorend smal lager en diep pand met topgevel eveneens in eclectische stijl. Bakstenen klokgeveltje van twee bouwlagen in baksteenbouw met sieranker. Vooral in de bogen verwerkte gele baksteen. Groengekleurd gestructureerd glas aangewend in de delen van het drielicht met kleine roedeverdeling. Geveltop met ornamentiek en afwerking uitgevoerd in hardsteen. Onder I-latei met rozetten van begane grond een verlaagde poort voor garage.

• BUYSE S., De touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de tot de 20ste eeuw, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1996-1997, p.174-175, 178).
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 123-126.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena