Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis gebouwd in 1926-1927 als woning voor de bestuurder van het aangrenzende bedrijf Nofico, een toenmalige touwspinnerij (voorloper van het latere Tasibel, zie Koning Albertplein). De achterliggende aanvankelijke fabriek en bureelgebouw van de "Nouvelle Filature & Corderie de Hamme", gekend als NOFICA, werd als spinnerij voor fijne koordjes in 1923 opgericht op het terrein tussen Geemstraat en Nijverheidstraat. Uitgebreid met een magazijn in 1935 en nog vergroot in 1941.

Met de fusie in 1957 met de Ostend Stores & Ropeworks werd de fabriekspoort naast de directiewoning vernieuwd en ook het achterliggende bureel en magazijn werden vergroot volgens ontwerpplannen van 1956 door architecten A. Fobert en A. Dierickx. Op de aankoop in 1959 van de vlakbij gelegen fabrieksgebouwen van de vilderij Jonas & Naumburg (zie Nijverheidstraat zonder nummer) volgde de oprichting naast van de firma "Tissage Belge de Tapis –Tisabel", hetzelfde jaar nog gewijzigd in Tasibel. Hierdoor werd de spinnerij Nofico een afdeling van Tasibel. De benaming Nofico viel in 1976 weg. Tot de verkoop in 1989 behield de directiewoning haar aanvankelijke bestemming. Hoog enkelhuis met drie traveeën van twee bouwlagen op kelderverdieping onder zadeldak.

Recent gerenoveerde gevel opvallend door het parement van geelwitte baksteen. Lijstgevel opvallend verticaal geleed door lisenen op sokkel. Rechthoekige muuropeningen per travee ingeschreven in een spaarveld; voorts gevat tussen getande hardstenen lateien en onderdorpels doorgetrokken tot horizontale banden. Getraliede keldervensters uitgespaard in de hardstenen plint. Benedenvensters met schuiframen. Brede dubbele deur met twee deurlichten en een bovenlicht. Aflijnende houten kroonlijst centraal onderbroken door een dakvenster met scherpe puntgeveltop.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Geemstraat.
  • DE RIJCKE E., Geschiedenis van een spin 1923 – 1998 Tasibel nv, in Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, VII, 1999, p. 6-9, 14, 20, 25-27, 38.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena