Villa Levenslust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Levenslust

Beschrijving

Villa "Levenslust" (zie opschrift gevelsteen met voorstelling van staakmolen). Gebouwd in 1935-1936 door de brouwer Henri De Landsheer – Van den Berghe (volgens kadasterarchief). Het ontwerp wordt volgens mondelinge overlevering toegeschreven aan architect Louis Van Wiele (Hamme) van wie te Hamme meerdere stijlverwante modernistische interbellum woningen bekend zijn.

Villa van twee bouwlagen gekenmerkt door verspringende volumes onder pannen bedaking samengesteld uit een tentdak met bolbekroning waarbij lagere andere daken aansluiten. Voorgevel met karakteristieke brede halfronde erker als onderdeel van de ver vooruitspringende vensterpartij, voorzien van afgerond balkon met tijdseigen buisleuningen. Voor het romantisch kubisme typische combinatie van bruin bakstenen metselwerk met vooral zwarte geglazuurde tegels voor de plint; in de betegelde omlijstingen van de muuropeningen zitten ook verticale elementen met gele of rode kleur verwerkt. Lekdorpels eveneens van zwart geglazuurde tegels. Het brede bandvenster waarmee de erker is opengewerkt is verticaal geleed door betegelde afgeronde stijlen. Aansluitende band van bovenlichten in de rechter zijgevel voorzien van drie gekleurde figuratieve glas-in-loodramen met verschillend gestructureerd glas. Het zijvenstertje van de uitgespaarde ondiepe deurportiek bezit eveneens een gekleurd glas-in-loodraampje. Het ronde bovenvenster en beide laddervensters van het trappenhuis opzij in de deurtravee zijn naar vormgeving eveneens eigen aan de bouwperiode. Houtwerk naar verluidt oorspronkelijk geschilderd in rood en zwart, nu wit en groen. Gevels afgelijnd door breed overstekende en verspringende gewitte houten daklijsten. Aan de achterzijde later toegevoegde aanbouwen.

Achterin gelegen L-vormig laag bedrijfsgebouw bestaande uit voormalige werkplaats (1947) vergroot met magazijn (1949 en 1953) en een tentoonstellingszaal (1959) voor kaders en lijsten van H. De Landsheer.

• Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Geemstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena